Навесні над Арктикою очікується величезна озонова діра

Рекордно холодні температури в стратосфері над Арктикою можуть стати причиною сильного руйнування озонового шару в найближчі місяці, пише Science, посилаючись на експертів і дані супутника NASA AURA.


За словами Маркуса Рекса, атмосферного хіміка з Інституту Альфреда Вегенера (Німеччина), ця зима незвичайна, і на наступному тижні може бути зруйновано 25% озонового шару в атмосфері Арктики.

Справа в тому, що в цей час року стратосфера починає теплішати, при цьому зникне сильний циклон, який тримає холодне повітря. Але якщо сильний циклон протримається ще місяць, поки в Арктику не повернеться полярний день, то втрати озону будуть великі, вважає Рекс. Зараз в Арктиці склалися такі умови, що може бути побитий рекорд втрати стратосферного озону від 2011 року.

В цьому році в атмосфері Арктики особливо холодно, що сприяє конденсації азотної кислоти, в основному з природних джерел, і формування особливих (райдужних) хмар. Ці хмари зафіксовані над всіма північними широтами цієї зими. Вони небезпечні тим, що служать каталізаторами реакції, коли мобілізується хлор і в присутності сонячного світла руйнує озон.

У цьому році інструмент, встановлений на супутнику NASA AURA, зафіксував рекордно низькі кількості інертних форм хлору і, навпаки, зростання кількості активних форм хлору. Про це Science повідомила Глорія Манні, дослідниця з Північно-Західної дослідницької асоціації у Сокорро (США). Зараз для реакції руйнування озону є всі умови, не вистачає сонячного світла. Синоптики прогнозують деяке потепління на цьому тижні, але ймовірно, вважає Манні, його буде недостатньо, щоб стримати руйнування озону.

Деградація озонового шару може бути небезпечною для людей, що живуть в північних широтах. Вони не звикли, починаючи з березня, використовувати сонцезахисні засоби. Значить, людей потрібно заздалегідь попередити про небезпеку і розповісти, як себе вести, вважає Рекс.


Навесні над Арктикою очікується величезна озонова діра Навесні над Арктикою очікується величезна озонова діра Reviewed by Saha Garasimovich on 12:02:00 Rating: 5