Що знайшли на дні таємничої воронки на Ямалі

Коли торік на Ямалі тільки виявили гігантську «чорну діру», вченим довелося сильно попотіти, щоб встановити причини її появи. Земля буквально обвалювалась під ногами, так що дослідники змогли спуститися на дно 35-метрової воронки лише з третього разу. Подивимося, як проходив спуск, і що їм вдалося знайти.


Отже, перед вами гігантський провал, який утворився на Ямалі в липні минулого року.

За допомогою георадара вдалося просвітити дно воронки. Дослідники з’ясували, що провал глибиною 35 метрів має форму гігантського гриба, звужуючогося донизу і розширюючогося ближче до поверхні.

«Вперше ми опустилися на дно воронки. Відчуття не передати словами », – прокоментував один з дослідників, Володимир Пушкарьов.

«Видно, що влітку по стінах воронки стікає вода. Її дно вже перетворилося на невелике озеро, яке замерзло ».

«Спочатку з’явився дим, дуже густий дим», – заявив один з них. «Потім послідував яскравий спалах, земля здригнулася, і на цьому місці утворилася діра».

Цікаво, що воронки утворилися в різних місцях, але обидві знаходяться на однаковій відстані від полярного кола. Причина їх появи досі точно не встановлена.


Що знайшли на дні таємничої воронки на Ямалі Що знайшли на дні таємничої воронки на Ямалі Reviewed by Saha Garasimovich on 21:01:00 Rating: 5