Коли підуть під воду Нью-Йорк і Лондон?

Група фахівців з різних країн провели нові дослідження кліматичної ситуації на планеті. Результати їх роботи вказують на те, що терміни до початку глобального потепління мають бути істотно скорочені. Раніше експерти NASA «відводили» до катастрофи кілька століть, однак, з урахуванням актуальних даних, вже в 2075 році танення льодовиків перевищить критичну позначку. Згідно з дослідженням учених, американська і британська столиці опиняться під водою через декілька десятиліть.


Як з’ясували кліматологи, у найближчі 50 років рівень світового океану може піднятися на кілька метрів. Однак для того, щоб Нью-Йорк був потоплений, досить лише двох метрів «зайвої» води. Разом зі столицею США перестануть бути сушею Венеція, Шанхай, Мальдівські і Багамські острови.

Найбільший термін, за прогнозами експертів, для переломного збільшення рівня світового океану може скласти 150 років. Дана зміна відбудеться в тому випадку, якщо викид шкідливих речовин в атмосферу землі продовжиться. Тоді це вплине на інтенсивність парникового ефекту, і, отже, на танення льодовиків.

Вчені відзначають, що щось подібне вже відбувалося під час льодовикового періоду близько 120 тисяч років тому. При збільшеній всього на один градус температури Землі (порівняно з теперішнім часом) рівень світового океану був вищий на дев’ять метрів. Обсяг викидів вуглекислого газу в нинішній час може призвести до глобального потепління з перевищенням температури на два градуси. Таким чином, «історичний рекорд буде побитий, і велике збільшення рівня океану неминуче».

Відповідно до змодельованої вченими ситуації, спочатку танення масивних льодовиків планети «наростить» кількість прісної води в океані у районах Антарктиди і Гренландії, а океанські течії при цьому тимчасово сповільняться або навіть зупиняться. Після цього нагрівання буде відбуватися на більш глибоких рівнях океану, і в підсумку це наблизить танення крижаного щита на поверхні.

Якщо розглядати негативні наслідки для цілих країн, то в найгіршому становищі виявляться Індонезія, Індія, деякі країни Південно-Східної Азії та Центральної Африки. Найбільш безпечними територіями в цих кліматичних умовах будуть Росія, Скандинавія, Китай і Казахстан.


Коли підуть під воду Нью-Йорк і Лондон? Коли підуть під воду Нью-Йорк і Лондон? Reviewed by Saha Garasimovich on 18:53:00 Rating: 5