До 2050 року людей на Землі може стати менше через зміни клімату

Вчені з Оксфордського університету (Великобританія) під керівництвом професора Марко Спрингманна провели моделювання можливих наслідків глобальних змін клімату.


Результати роботи передбачають зростання смертності населення внаслідок погіршення якості продуктів харчування і викликана ними зміна маси тіла людей, пов’язана з недоїданням. Про дослідження розповідає вебсайт Оксфордського університету.

«Ми досліджували вплив змін в сільськогосподарському виробництві на здоров’я людини і виявили, що навіть незначне скорочення доступності їжі в перерахунку на окремого індивіда може призвести до значних зрушень у складі і харчової цінності дієти», — розповів професор Спрингманн.

Частка овочів і фруктів на людину може скоротитися до 2050 року на 4% в день (14,9 г), червоного м’яса — на 0,7% (0,5 г), енергетичної цінності — на 3,2 % (99 ккал).

Як показало дослідження, найбільшу шкоду може надати скорочення вживання овочів і фруктів — 534 тис. передбачених смертей. Для порівняння: втрати від зменшення споживання червоного м’яса можуть скласти до 29 тис. смертей.

Країнами, які матимуть найбільший обсяг небажаних наслідків глобальних змін клімату можуть стати держави з низьким і середнім рівнем доходів населення, розташовані в основному в західній частині Тихого океану (до 244 тис. смертей), Китай (248 тис.) і Індія (136 тис.).

Недолік споживання їстівних рослин (який, до речі, стане причиною 58% всіх смертей) буде найбільш гостро відчуватися в країнах, розташованих в західній частині Тихого океану (74%), в Європі (60%) та східному Середземномор’ї (42%). У державах Південно-Східної Азії та африканського континенту може відзначатися загибель дорослого населення, пов’язана з недоліком ваги, на частку яких припадатиме 47% і 49% всіх смертей, відповідно.

Вчені також підрахували, що заходи щодо скорочення небезпечних для навколишнього середовища виробничих відходів здатні збільшити кількість якісних продуктів харчування до 2050 року на третину. Дослідники повідомляють, що скорочення кількості забруднюючих речовин може знизити кількість смертей — від 29% до 71% в залежності від інтенсивності втручання.


До 2050 року людей на Землі може стати менше через зміни клімату До 2050 року людей на Землі може стати менше через зміни клімату Reviewed by Saha Garasimovich on 18:59:00 Rating: 5