Ось чому ви прокидаєтеся за 5 хвилин до спрацьовування будильника

Цікаво, звідки береться звичка тіла прокидатися трохи раніше, ніж належить? Незважаючи на всю прикристь з приводу «недоспаних» п’яти-десяти хвилин, знайте: це абсолютно нормально.


По суті, наше тіло – ідеально налаштована машина, і ця машина любить передбачуваність: робота тіла стає найбільш ефективною, коли є рутинна послідовність. Так що якщо ви засинаєте і прокидаєтеся в один і той же час протягом декількох днів, то внутрішній годинник підлаштовуються під цей графік.

Цикл сну-неспання регулюється білком PER. Рівень білка піднімається і опускається протягом дня, досягаючи піку ввечері і падіння вночі. Коли рівень PER низький, то ваше кров’яний тиск падає, пульс сповільнюється, а мислення стає туманніше – ви стаєте сонним.

Якщо ви будете прокидатися щодня в один і той же час, то тіло навчиться виробляти достатню кількість PER в потрібний час – приблизно за годину до пробудження рівень PER разом з температурою тіла і артеріального тиску почне рости. Для підготовки до стресу неспання тіло виробляє цілий коктейль з гормонів стресу – кортизол.

Саме тому ви прокидаєтеся раніше будильника. Ваше тіло цей будильник ненавидить – для нього таке різке пробудження є стресом, потрясінням.

До речі, якщо ви не прокидаєтеся до будильника, то, ймовірно, не досипаєте або ж лягайте спати не за графіком. Якщо, наприклад, ви встаєте в різний час в будні і вихідні, то «скидаєте» налаштування внутрішніх годинників. Без графіка ваше тіло не знає, коли потрібно прокидатися, тому, коли дзвонить будильник, ви відчуваєте себе приголомшеним і роздратованим.

Ви натискаєте кнопку повтору, і оскільки ваш організм вже прокинувся, нехай і в стані стресу, наступна фаза швидкого сну ще більше збиває внутрішній годинник. Гормони, які допомагають вам заснути, змішуються з гормонами, що допомагають вам прокинутися – тіло плутається, і з кожним повторним дзвінком будильника стає тільки гірше. Так що ранкові трелі – це найгірший спосіб почати день.


Ось чому ви прокидаєтеся за 5 хвилин до спрацьовування будильника Ось чому ви прокидаєтеся за 5 хвилин до спрацьовування будильника Reviewed by Saha Garasimovich on 11:18:00 Rating: 5