5 найбільших таємниць фізики, які до цих пір не розгадані

Що таке темна енергія?

Незважаючи на вплив протидії сили гравітації, Всесвіт постійно розширюється. Вчені вважають, що існує якась невивчена сила, яка перешкоджає цій гравітації, і називають її темною енергією. Разом з розширенням простору його створюється все більше, і одночасно з цим збільшується темна енергія.


Спостерігаючи за темпами зростання Всесвіту космологи розрахували, що темна енергія повинна займати щонайменше 70% всього космічного простору. Проте до цих пір не ясно, де і яким чином цю енергію можна виявити.

Що таке темна матерія?

За даними вчених, понад 80% матерії у Всесвіті неможливо побачити: вона не випромінює і не поглинає світло. Припущення про існування і властивості темної матерії будуються за рахунок її впливу на видиму матерію і Всесвіт. Відомо, що ця темна субстанція, що пронизує околиці Галактики, складається з слабо взаємодіючих частинок. Але досі ці частинки не були виявлені ні одним приладом.

Чому існує «стріла часу»?

На підставі властивості Всесвіту під назвою «ентропія» (рівень збільшення безладу) можна зробити висновок, що час рухається вперед. Звернути зростання ентропії неможливо.

«Стріла часу» є концепцією, час у якому позначено як пряма, спрямована з минулого в майбутнє. Вчені не можуть розібратися, чому в момент зародження Всесвіту ентропія перебувала на низькому рівні? Адже відносно невеликий простір тоді переповнювала гігантська енергія.

Чи існують паралельні Всесвіти?

Згідно з даними астрофізиків, просторово-часовий континуум може бути не зігнутим, а плоским. Отже, він може тривати нескінченно довго, а наш Всесвіт входить в нескінченно величезний Мультивсесвіт.

Фізики розрахували, що після Великого вибуху сформувалося 10^10^10^7 (^ – ступінь) всесвітів. Виходячи з цього, паралельних всесвітів існує дуже багато, але як їх «намацати», вчені поки не представляють.

Чому матерії більше, ніж антиматерії?

Деякі вчені дотримуються гіпотези, згідно якої матерія і антиматерія після Великого вибуху були симетричні. Однак у такому разі видимого нами світу не існувало б, оскільки почалася б реакція електронів з антиелектронами, протонів з антипротонами і так далі. На підставі того, що ми існуємо, можна зробити висновок, що матерії значно більше. На питання, як так сталося, у вчених поки немає пояснення.


5 найбільших таємниць фізики, які до цих пір не розгадані 5 найбільших таємниць фізики, які до цих пір не розгадані Reviewed by Saha Garasimovich on 17:18:00 Rating: 5