Важливий закон про ЖИТЛО! Всі подробиці і деталі! Корисно знати КОЖНОМУ!

Документ опублікований в "Голосі України" 3 червня і вступить в силу на наступний день, – передає Корупція Інфо


З відкритих джерел

Українці, які довго проживають у гуртожитках підприємств та організацій, не мають власного житла та не використали право на приватизацію безоплатного дежавного житла, зможуть приватизувати кімнату. Про це свідчить закон №1076 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".

Громадяни та члени їх родин, одинокі громадяни, зможуть приватизувати кімнату у гуртожитку, якщо вони:

  • не мають власного житла,
  • не використали право на безоплатну приватизацію державного жилого фонду,
  • вселені у гуртожиток і проживають там тривалий час.


При цьому не зможуть приватизувати кімнату у гуртожитку люди, які мешкають у гуртожитках тимчасового проживання – навчаються, перенавчаються, підвищують кваліфікацію або на деякий час поселилися у гуртожиток у зв’язку з роботою за контрактом.

Перепона на шляху до приватизації – проживання у гуртожитку без правових підстав.

Також у тексті закону прописано, що документ поширюється тільки на осіб, які мають або мали трудові відносини із підприємством чи організацією, яка надала право проживати у гуртожитку. Проте у ході обговорення документу у парламенті було прийнято з голосу поправку, озвучену представником президента у ВР Ірини Луценко, в якій вона розкритикувала дану норму, назвавши неконституційною, тож у фінальній версії тексту даної норми не має бути.


Даний закон розширює поняття “правові підстави проживання у гуртожитку”. Якщо раніше тільки спеціальний ордер розглядався, як єдина підстава для вселення до кімнати, то зараз вважається, що такий ордер є похідним документом та видається на підставі рішення про надання жилої площі.

Отже, згідно закону:

Користування кімнатою у гуртожитках на правових підставах підтверджує зазначений спеціальний ордер або договір найму кімнати, укладений на підставі спецордеру.

Проживання у гуртожитку на правових підставах підтверджує договір найму кімнати, якщо йдеться про відомчі гуртожитки державної та комунальної форми власності.

Якщо йдеться про гуртожитки колишніх державних і комунальних підприємств та організацій, що були включені до статутних капіталів господарських товариств, створених у процесі масової приватизації та корпоратизації:

до включення таких гуртожитків до статутних капіталів зазначених товариств та після передачі таких гуртожитків у комунальну власність – виключно договір найму кімнати, укладений на підставі спецордера,

після включення таких гуртожитків до статутних капіталів зазначених товариств до передачі таких гуртожитків у комунальну власність – договір найму кімнати на підставі спеціального ордера, або на підставі договору оренди житла (за умови, що мешканець гуртожитку або його сім’я були вселені у гуртожиток на підставі спеціального ордера та проживали у гуртожитку за договором найму жилого приміщення).

Нагадаємо, даний закон подали до Верховної Ради ще восени 2014 року. Приблизно через рік депутати ухвалили документ у першому читанні, а весною минулого року – і в другому читанні. Проте президент Петро Порошенко ветував законопроект із зауваженнями. Зокрема, він підкреслив, що закон обмежує права на приватизацію житла у гуртожитках людей, які не мають трудових відношень із організацією, яка надала їм право проживати в гуртожитку, або офіційної реєстрації місця проживання в гуртожитку.

Важливий закон про ЖИТЛО! Всі подробиці і деталі! Корисно знати КОЖНОМУ! Важливий закон про ЖИТЛО! Всі подробиці і деталі! Корисно знати КОЖНОМУ! Reviewed by Ivan on 11:48:00 Rating: 5