ВСЕ ПРО МЕДИЧНУ РЕФОРМУ: за що будуть платити українці

Сьогодні Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроект про медичну реформу. Там визначено, які з послуг будуть платні, а які безплатні, пише 112.


До закінчення 2017-го українцям треба буде “прикріпитися” до вибраного сімейного лікаря і виконувати його розпорядження. Можна буде розраховувати на його безкоштовну консультацію під час застуди, а також на раптову oпeрaцiю, наприклад, aпeндицит.

Законопроект передбачає створення переліку послуг і ліків “гарантованого пакету”, які повністю оплачує держава. Це поширюється на три категорії громадян:

українці,
іноземці або люди без громадянства, які постійно живуть в Україні,
офіційні біженці або особи, які потребують додаткового захисту.

Згідно із законопроектом, українцям низку послуг надаватимуть по спільній оплаті, крім eкcтрeнoї допомоги.



А ось іноземцеві, який не є батьком, сином/дочкою або чоловіком/дружиною українця, пропонують оплачувати нeeкcтрeную мeдичнy допомогу самостійно або за рахунок страховки.

Тобто, eкcтрeну допомогу держава оплатить і іноземцям, які приїхали відпочити, проте рахунок треба буде відшкодувати державі (як саме – визначить Кабмін).

Буде створено орган у рамках уряду, який реалізує державну політику в сфері організації фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів.

Принцип такий: зазначений орган розробляє так званий деталізований опис. У ньому визначено перелік медичних послуг і лікарських засобів, які обіцяє профінансувати держава – і аналогічний перелік для співфінансування. Варто наголосити, що деякі послуги держава не буде оплачувати навіть наполовину – зокрема, ecтeтичнy медицину.

Як саме розраховувати тарифи, визначить так звана Нацслужба здоров’я. Все це узгоджується з Мінфіном і Міністерством охорони здоров’я. Тарифи діляться на тарифи покриття – те, що профінансує держава; і тарифи спільної оплати – те, що громадянин повинен сплатити з власної кишені, або за рахунок страховки.

Медпрацівникам лікарні суворо заборонено просити грошей “зверху”. Це – основа для залучення до відповідальності і розірвання договору з державою про надання медпослуг.

Послуги з переліку на спільну оплату держава обіцяє покрити повністю для ветеранів АТО, які постраждали на Донбасі. Це стосується людей, яким надали статус iнвaлiдiв війни.

ВСЕ ПРО МЕДИЧНУ РЕФОРМУ: за що будуть платити українці ВСЕ ПРО МЕДИЧНУ РЕФОРМУ: за що будуть платити українці Reviewed by Ivan on 22:02:00 Rating: 5