УКРАЇНЕЦЬ ВИДОБУВАЄ НАЙДОРОЖЧИЙ КАМІНЬ ПЛАНЕТИ

Найдорожчий камінь планети коштує $300 за карат. Це рідкісна порода – танзаніт. І є лише одне місце, де його видобувають — долина Мелірані, розташована під кратером вулкану Кіліманджаро.


 Українець видобуває найдорожчий камінь планети – танзаніт 1/1

Про це розповів Сергій, який 5 років тому переїхав в Африку. Раніше видобував бурштин. Але коли злочинці пригрозили розправою, терміново залишив країну.

"В Африці маю щось на зразок ювелірного магазину. Танзаніт має дуже гарний колір. Прикраси з ним носять зірки. Африканці дозволити собі таку дорожнечу не можуть", – каже Сергій.

Він орендує шахту. Разом з 20 африканцями щодня спускається під землю на 400 м завглибшки. Каже, їхні шахти дуже небезпечні.



"Повітря постачають через трубку. Його примусово накачує компресор. Внизу темно й душно. Якщо вимикається світло є півгодини, щоб вибратись на поверхню. Там немає східців. Конструкцію побудували з дерева, проходи дуже вузькі. Приходиш на місце і длубаєш стіну, доки знайдеш щось потрібне. Необроблений танзаніт непримітний, але дуже твердий і має ледь голубуватий відтінок", – зазначає чоловік.
За день можна накопати до 1 кг каменів. Але після обробки кількість суттєво зменшиться. Чоловік зізнається, що продає камінь в інші країни. Це найвигідніший бізнес.

"За межами Танзанії ціна карата зростає від 500 до 2,5 тисячі доларів. Залежить від чистоти каменю і того, хто ним зацікавився. Продавати його значно вигідніше, ніж український бурштин", – повідомляє українець.


УКРАЇНЕЦЬ ВИДОБУВАЄ НАЙДОРОЖЧИЙ КАМІНЬ ПЛАНЕТИ УКРАЇНЕЦЬ ВИДОБУВАЄ НАЙДОРОЖЧИЙ КАМІНЬ ПЛАНЕТИ Reviewed by Saha Garasimovich on 12:15:00 Rating: 5