ЧИМ НАПОВНЮВАТИ ВЕЛИКОДНІЙ КОШИК. Що символізують традиційні продукти


Зі святом Великодня пов’язано багато власне українських повір’їв, які не мають нічого спільного із церковними традиціями, одаче від цього шановані не менше. Наповнення Великодного кошика певними продуктами – одне з таких, напевне, ще дохристиянських таїнств. Тож українці брали до церкви цього дня:

1. Паску, бо круглий хліб символізував сонце, а в християнстві – це тіло господнє. Свяченою паскою починали великодній сніданок. Це символ воскресіння. Усе, що стосувалося паски, мало непересічне значення: крихти не можна було викидати свиням чи птиці, лише рогатій худобі; вершечок від паски, висушений і залишений на запас, мав, за повір’ями, лікувальні властивості не лише для людей, але й для худоби.

2. Крашанки або писанки, бо яйце означало безкінечність всесвіту, який мав таку ж форму, життя, його безсмертя.

3. Вино – кров господню, що також символізувало любов і щастя.

4. Пиріжки з капустою та маком. Крім українців, жоден з індоєвропейських народів не мав звичаю пекти подібну смакоту. Вони вважались символом місяця, а ще безкінечності роду. Капуста – означала здоров’я, а мак – мав магічну силу, означав багатство, захищав від злих сил.

5. Ковбасу – символ добробуту, оскільки такі харчі виготовлялися переважно на запас. Це також символ душевної радості, що приходить від виконання людиною Божої волі.

6. Сало – символ сили. Та й який же українець не любить і не поважає сало?

7. Рибу, яка у християнстві була символом бога, а в дохристиянські часи вона вважалася посередником між небом і землею, «птахом землі». Була також символом жертовності.

8. Сир, що символізував гармонію з природою.

9. Масло, щоб усе йшло як по маслу. А ще продукти з молока, символізують нерозривний зв’язок матері та дитини, людей та Ісуса Христа.

10. Мед — «аби життя було солодким і багатим у любові на довгі літа».

11. Хрін – символ здоров’я і міцності. Також символізує непохитну віру у Христове Воскресіння.

12. Часник, щоб відганяв злі сили, хвороби і злидні.

13. Сіль. Як присмак до їжі вона символізує гостинність; а як антисептик вона означає довговічність, стійкість, чистоту. Звідси біблійний вираз «заповіт солі». Це символ очищення, також є оберегом від злих очей. Є повір’я, якщо посипати свяченою сіллю поріг, то погана людина не зможе зайти до хати.

14. Кошик обов’язково прикрашали барвінком. За українськими народними уявленнями, барвінок символізує трійцю: дитинство, зрілий вік, старість; батька, матір, дитя; весну, літо, осінь; вічне нев’януче кохання, нестаріюче життя, пам’ять. Гілочками обплітають стінки кошика, що означає єдність людини з природою.

15. Накривали продукти рушничком. Це обов’язковий елемент, який господиня вишиває заздалегідь власноруч. Нитки — символ життя. Їх поєднанням у вишивці, жінка яка вишиває рушничок, творить своїй сім’ї щасливу долю та довгі роки життя.

16. Брали також свічку — предмет, що символізує світло та Божу благодать. Запалюючи свічку у церкві під час служби, українці духовно єдналися з іншими віруючими, а ще вона означає спільну радість свята.

ЧИМ НАПОВНЮВАТИ ВЕЛИКОДНІЙ КОШИК. Що символізують традиційні продукти ЧИМ НАПОВНЮВАТИ ВЕЛИКОДНІЙ КОШИК. Що символізують традиційні продукти Reviewed by Іван Іваночко on 10:23:00 Rating: 5