ЧУМУ УКРАІНЦІВ НАЗИВАЮТЬ ХОХЛАМИ ?

У Росії та багатьох інших країнах українців часто називають «хохлами», придумуючи про них все нові і нові анекдоти, але звідки пішло таке прізвисько і чому українців називають хохлами?


Вважається, що слово «хохол» пов’язане з довгим чубом на виголеній голові запорізьких козаків, хоча самі українці називали таку зачіску словом «оселедець». Дослідники стверджують, що слово «хохол» тюркського походження і його можна перевести на сучасну російську мову як «син неба» або «небесний», і з українцями даний термін безпосередньо не пов’язаний.

Вони пов’язують прізвисько “хохол” зі словами кримсько-татарської мови, при цьому «хо» перекладається як «син», а «хол» – як «сонце.

Етнографи та історики, які вивчали етимологію даного образливого для багатьох українців прізвиська, відзначають, що поняття «хал-гол» сходить до часів татаро-монгольського ярма. Так, з монгольської мови дане словосполучення вони перекладають як «синьо-жовтий», а такі кольори серед багатьох сучасних українських вчених співвідносяться з колірною гамою прапора Галицько-Волинського князівства, роль якого посилюється вже після розпаду Київської Русі.


ЧУМУ УКРАІНЦІВ НАЗИВАЮТЬ ХОХЛАМИ ? ЧУМУ УКРАІНЦІВ НАЗИВАЮТЬ ХОХЛАМИ ? Reviewed by Василь Іваночко on 12:21:00 Rating: 5