У цьому сезоні грипом перехворіє кожен п’ятий українець

У цьому сезоні грипом перехворіє кожен п’ятий українець, тобто, майже понад вісім мільйонів осбі. Спостерігатимуться штами грипу, які вже були у 2015-2016 роках: свинячий, пташиний грип і вірус грипу В/ Brisbane /60/2008. Про це повідомляють у Інформаційному відділі ГО «Громадської ініціативи розумних рішень».


За даними медичного експерта ГО «Громадської ініціативи розумних рішень» Катерини Каращук, українці вже звикли до цих штамів грипу, тому масштаб загострень очікується невеликий. Однак, із урахуванням високої мінливості вірусів грипу, погіршенням соціально-економічної ситуації, медики вже зараз радять зміцнювати свій організм, а також робити вакцинацію.

За словами Катерини Каращук, минулого сезону на грип та ГРВІ перехворіли 5,8 мільйонів українців, що на 12 відсотків більше, ніж у 2014-2015 рок ах .

« Протягом 2015-2016 років діагностували 733 тяжких випадки ГРВІ, з них 53,3 відсотки з летальним результатом, у т ому числі п’ яте р о дітей віком до 17 років » , – повідомила Каращук.

Хто перший ризикує опинитися в зоні ризику? Звичайно, українці зі слабким імунітетом і ті, хто контактує з великою кількістю людей. Щоб уникнути ускладнень, цього року в МОЗ планують вакцинувати 75 відсотків українців, які перебувають у зоні медичного, епідемічного та професійного ризику.

«За останні 5 років кількість українців, які вакцинувалися від грипу, зменшилась утричі. У 2010 р оці щеплення робили 1,3 відсоткиукраїнців, а у  2015-му – лише 0,3 відсотки» , – наголосила Катерина Каращук . І дода ла: смертні випадки вп’ятеро почастішали : «Із 65 смертельних випадків у 2015 році – до 366 – у 2016 -у . Така ситуація пов’язана з міфами довкола вакцин, через це українці стали боятися щеплень і відмовлятися від них. Лікарі відзначають, що вакцини нового покоління цілком безпечні, тому більше шансів померти від грипу, ніж від вакцини. У складі вакцин не вірус, а його поверхневі структури, які викликають вакцино асоційоване захворювання. Якщо є алергічна реакція на складові вакцини, приміром, на яєчний білок, то може бути реакція у вигляді кропив’янки. Тому, перед тим як когось вакцинувати, проводять обстеження » .

Серед поширених міфів – вакцини не дають ефекту. Медики ж стверджують, що вакцина починає діяти через тиждень і її дія продовжується від 9 місяців до одного року.

« Вакцинація – найефективніший спосіб боротьби з грипом. Вартість однієї вакцини для дорослого становить близько 200 гривень.Робити щеплення слід у медичних установах, які мають відповідну ліцензію. Протипоказаннями є алергія на курячий білок, раніше перенесена гостра полінейропатія, ознаки ГРВІ та алергічний риніт у дітей » , – повідомила експерт « Громадської ініціативи розумних рішень » К атерина Каращук.


У цьому сезоні грипом перехворіє кожен п’ятий українець У цьому сезоні грипом перехворіє кожен п’ятий українець Reviewed by Василь Іваночко on 12:20:00 Rating: 5