В Антарктиді під льодом — найбільший каньйон на Землі

Можливо, під льодами Антарктиди ховається найбільший каньйон на Землі. Учені з Великобританії збираються переконатися в цьому, провівши прямі спостереження на поверхні континенту, повідомляє прес-служба Імперського коледжу з посиланням на оригінальне дослідження, опубліковане в журналі Geology.


Система каньйону складається з ланцюга звивистих і лінійних структур, похованих під кількома кілометрами льоду. Її виявили в районі землі Принцеси Єлизавети в Східній Антарктиді, одному з найбільш малодосліджених місць на планеті.

Дослідженнями займались вчені з університетів Дарема і Ньюкасла і з Імперського Коледжу, спільно з міжнародними колегами з США, Китаю та Австралії.

Як вважають автори роботи, ландшафт під льодом найімовірніше, в цьому районі був створений водними потоками ще до обмерзання континенту. Вчені зробили висновки на основі супутникових знімків, де риси ландшафту проступають навіть крізь товщу льоду. Потім, використовуючи сучасне обладнання, були виявлені ознаки системи каньйонів. Можливо навіть, що каньйони пов’язані з невідомим підлідним озером. Дані припускають, що озеро може покривати площу до 1250 кв. км.

Вчені досліджують район передбачуваного каньйону з літака. Як пише прес-служба з посиланням на керівника робіт доктора Стюарта Джеймисона з Університету Дарема, це дивно, що такі об’єкти як каньйон і велике озеро на землі Принцеси Єлизавети могли залишатися досі не поміченими.

«Вчені, які вивчають Антарктику, давно знають, що через пластичності льоду ландшафт поверхні континенту частково відбивається в топографії поверхні льодовика. Незважаючи на це великі каньйони і, можливо, велике озеро прогледіли», — запропонував пояснення співавтор роботи, Ніл Росс з Університету Ньюкасла.

«Цей регіон більший, ніж Великобританія, та все ж ми мало знаємо, що лежить під льодовиком. Насправді про поверхні під льодом відомо менше, ніж про поверхні Марса. Чим краще ми будемо знати про захороненні льодом ландшафти, тим більше у нас буде уявлень про те, щоб зрозуміти, як крижаний щит реагує на зміни клімату», — сказав Джеймісон.

Якщо гіпотеза про каньйон і озеро підтвердиться, то вчені розкажуть про своє відкриття на найближчій конференції ICECAP2 в Імперському коледжі.


В Антарктиді під льодом — найбільший каньйон на Землі В Антарктиді під льодом — найбільший каньйон на Землі Reviewed by Saha Garasimovich on 18:00:00 Rating: 5