У Фінляндії з’являться олені з рогами, що світяться

Союз оленярів Фінляндії запустив експеримент по фарбуванню рогів диких оленів світловідбиваючою фарбою, повідомляє видання Atlas Obscura. Таким способом фахівці сподіваються знизити кількість зіткнень оленів з автомобілями.


Таких випадків у Фінляндії щорічно реєструється близько 4 тис., переважно в північній провінції Лапландія, де живуть оленярі. Відбуваються аварії в основному тому, що водії в темний час доби не помічають оленів, які вибігають на дорогу. А це явище має місце в північній Фінляндії взимку цілодобово.

Щоб вирішити цю проблему і врятувати тварин, фінські оленярі раніше пробували наносити світловідбиваючу фарбу на хутро тварин. Однак таке забарвлення виявилося неефективним: фарбувати все тіло тварин недоцільно, а окремі його частини помітні не з усіх ракурсів. До того ж, біологи турбувалися, що фарба буде порушувати водовідштовхувальні властивості оленячого хутра.

З рогами такої проблеми немає. Роги, що світяться у світлі фар, відмінно видно з будь-якої сторони, і вони подають водіям недвозначний сигнал. Щоправда, навесні олені скидають роги — але тоді і світловий день починає збільшуватися, так що статистика подібних ДТП все одно піде вниз.

«Ми вже пофарбували роги 400 оленів, і через пару місяців чекаємо результатів», — повідомив Юхо Тахкола з Союзу оленярів Фінляндії.

Будемо сподіватися, що результатом стане дійсно зменшення ДТП за участю оленів, а не часті інфаркти фінських водіїв при раптовій появі в темряві рогів, що світяться.


У Фінляндії з’являться олені з рогами, що світяться У Фінляндії з’являться олені з рогами, що світяться Reviewed by Saha Garasimovich on 00:39:00 Rating: 5