І знову про шкоду мікрохвильовки…

У вік технічного прогресу з’явилася чимало приладів, що полегшують наше життя. Зокрема, мова піде про мікрохвильовки. Незважаючи на тиражовані в ЗМІ оголошення про шкідливість випромінювань СВЧ печей, на кухні майже кожної української господині стоїть який-небудь екземпляр цієї диво техніки, відмінності яких полягають лише в додаткових функціях. Вважається, що використовуючи щодня мікрохвильову піч, ми ризикуємо власним здоров’ям. Але звідки всі ці страхи і чим насправді шкідлива мікрохвильовка?


Вся справа в надвисокочастотному випромінюванні, яке виходить від мікрохвильовки, що працює. Прилад, що є джерелом цього випромінювання, носить назву «Магнетрон», який також використовується в системі протиповітряної оборони. Такий факт насторожує.

Власне їжа в мікрохвильовій печі готується за наступним принципом: при включенні приладу в мережу мікрохвилі, які створює магнітне поле печі, починають діяти на молекули продуктів, змушуючи їх в рухатись. Це призводить до зіткнення молекул між собою, в результаті чого і утворюється тепло. Начебто принципу не складний й істотно не відрізняється від приготування їжі на відкритому вогні – ті ж нагріті молекули, і, як наслідок, гаряча їжа. Але суттєва відмінність все ж є і певна шкода мікрохвильовок очевидна.

У 1992 році в США проводилися дослідження, які довели, що мікрохвилі, які випромінюють СВЧ печі, не надто позитивно впливають на зміни полярності молекул продуктів. Внаслідок чого, замість корисних амінокислот, заради яких ми і готуємо їжу, наш організм отримує шкідливі та токсичні сполуки. Дослідження проводилися на добровольцях, половина з яких харчувалася їжею, приготованою в мікрохвильовій печі, а інша половина цієї групи приймала їжу, що готувалась  на звичайній плиті та в духовій шафі.

Особливу увагу вчених привернула зміна складу крові у першої групи добровольців: виявилося значне зниження показника гемоглобіну, а аналіз на рівень холестерину навпаки показав дуже високий результат. Висновки цього дослідження виявилися невтішними: енергія, яку мікрохвильова піч передає харчовим продуктам, зберігається в них і потрапляє в організм людини. Молекули, оброблені надвисокочастотними хвилями, здатні нашкодити людському організму. Результати було офіційно опубліковано в журналі «Франц Вебер» № 19 швейцарським вченим доктором Ханс Ульріх Хертел. Російські вчені також не залишилися осторонь і провели свої дослідження на тему «чи шкідлива мікрохвильовка?». Висновки, яких дійшли науковці, з’явилися в публікації портлендського видання «Atlantis Raising Educational Center» штат Орегон. У статті повідомлялося, що в будь-якій їжі, яка піддається впливу променів мікрохвильовки, утворюються канцерогени. До прикладу наводилися конкретні продукти: у м’ясі під впливом хвиль формується канцероген d Nitrosodienthanolamines. Молоко та зернові культури втрачають корисні амінокислоти, які також замінюються на канцерогени. У розморожених за допомогою мікрохвильовки фруктах з’являється канцерогенна речовина glucoside galactoside, а в складі свіжих овочів, приготованих в печі, нешкідливі алкалоїди замінюються на ті ж канцерогени.

Негативний вплив мікрохвильовки було відмічено на будь-яку їжу рослинного походження, особливо це стосується коренеплодів. Ще одним негативним фактором стало зниження поживних речовин у продуктах до 90%! Проте використання мікрохвильової печі увійшло в наше життя настільки, що багато господинь вже не уявляють собі без неї процесу приготування страв.

А якщо мікрохвильової печі у вас ще немає, і ви плануєте зробити цю покупку, проте при цьому не впевнені в тому, чи шкідлива мікрохвильовка чи це черговий міф, то краще за все звернути увагу на нові моделі, в яких з кожним роком покращується захист від шкідливого випромінювання.

Як зменшити шкоду мікрохвильовки?

По-перше, не слід використовувати СВЧ піч для приготування дитячих страв, а також у присутності дітей. А якщо ви плануєте розігрівати в мікрохвильовці пляшечки з дитячою сумішшю, перш ніж давати розігріту пляшечку малюку спробуйте готовий продукт самі, адже пляшечка нагріється трохи пізніше, ніж її вміст, тому може скластися помилкове враження про температуру їжі.

Не варто чіпати мокрими руками дверцята печі, так як саме вода в першу чергу бере участь у процесі нагрівання молекул.

Ні в якому разі не можна готувати і взагалі тримати в будинку мікрохвильову піч з тріснутим склом або зіпсованим корпусом.

І знову про шкоду мікрохвильовки… І знову про шкоду мікрохвильовки… Reviewed by Василь Іваночко on 19:54:00 Rating: 5