Напад русалок почастішали в Азербайджані: причина – погана екологія

У Каспійському морі стали все частіше свідчити факти появи загадкових істот, що нагадують русалок. Дослідник розповідає, звідки вони могли взятися і чому вони не люблять браконьєрів.

Напад русалок почастішали в Азербайджані: причина – погана екологія

Дослідник Аділь Корзабаєв розповів, як азербайджанський учений Самед Алі огли Джафаров в дитинстві зіткнувся з русалкою в Каспійському морі, а також про часті факти появи перед людьми цієї міфічної істоти, в існування якої мало хто повірить.

Існування русалки в Каспійському морі останнім часом викликає все менше і менше сумнівів. Вона нападає на браконьєрів, також її бачили нафтовики, які працюють на шельфі. Навіть Жак-Ів Кусто перед своєю кончиною приїжджав на Каспій, щоб знайти цю загадкову істоту.

Азербайджанський учений Джафаров в 15-річному віці побачив русалку, яка пливла серед риб. Причому косяк слухався її і повертав у той бік, куди вона вказувала рукою.

“Самед Алі огли Джафаров розповів про те, про що інші вчені з Азербайджану і Ірану воліють замовчувати, щоб їх не підняли на сміх. Насправді в Ірані ніхто не сумнівається, що каспійські русалки, яких вони називають рунаншах, дійсно існують. Це не просто елемент фольклору – це справжні спостереження і свідчення людей, яким мусульманська віра не дозволяє брехати. Адже Каспій – це найдавніша водойма на Землі, який з’явився мільярд років тому, на зорі виникнення континентів. Крім того, Каспій – це замкнена екосистема, де еволюція могла розвиватися зовсім по іншому шляху. Тому тут цілком могли з’явитися люди-риби”, – говорить дослідник Аділь Корзабаев.

Вчений Самед Алі огли Джафаров дав докладний опис каспійської русалки на основі свідчень очевидців та власних спостережень. У неї сріблясто-синя шкіра і довге волосся темно-зеленого кольору. А ще у русалки майже людські руки з чотирма пальцями, з’єднаними перетинками, і великі очі. А ось вуха відсутні. На питання, чи є у русалки риб’ячий хвіст, р-н Джафаров відповісти не може. Зате він розповів легенду стародавніх шумерів про полулюдях-полурибах, якими правив цар Оанка. Вийшовши з моря, ці істоти навчили людей листа, будівництву та іншим наукам.

До речі, в одному з музеїв Баку зберігається фотографія русалки, зроблена капітаном риболовецького траулера Гафаром Гасановим. У свій час ця історія стала справжньою сенсацією.

“Останнім часом все більше стала фіксуватися поява русалок, – продовжує Аділь Корзабаев. – Самед Алі огли Джафаров вважає, що причиною тому є погіршення екологічної обстановки на Каспії. Біля берегів Азербайджану та Ірану почали прокидатися грязьові вулкани, коли розпечені гази б’ють з-під землі”.

Між іншим, русалки Каспію ненавидять браконьєрів і частенько на них нападають. Одне часом пішли чутки, що тут з’явилося якесь істота, яка накидається на браконьєрів. З-за цього вони були змушені відмовитися від полювання. У 1998 році на одного підводного мисливця під час занурення напало загадкова істота. Потім йому ампутували ногу.

“Якось мені довелося зіткнутися з каспійської русалкою, – розповідає чоловік, який побажав залишитися невідомим. – Я тоді був безробітним, тому займався браконьєрством. Одного разу вийшов один в море, щоб перевірити мережі. Ближче до вечора мотор мого човна відмовив, і я почав гребти веслами вручну. А коли стемніло, почув гучні удари по днищу човна. Потім з її протилежного боку з’явилася русалка, яка дивилася на мене своїми величезними очима. Вони були чорні і без зіниць. Я впав на коліна і поклявся, що ніколи більше не буду займатися браконьєрством. Я просив русалку пощадити мене, сказав, що у мене є діти. Вона вилізла на човен, і тоді я щосили вдарив її веслом. Русалка стрибнула на мене, і я відключився від сильного удару в щелепу. Отямився вже на березі”.

В Інтернеті можна знайти розповіді азербайджанських вахтовиків, що працюють на каспійських нефтеплатформах. Вони оповідають про незвичайних морських істот з людськими головами. До речі, вихід на повну потужність родовища Кашаган, розташованого в 80 кілометрах від узбережжя, спізнюється на десять років. Інженери пояснюють це технічними неполадками: мовляв, труби не витримують агресивного впливу сірки, яка міститься в нафті. Проте це можна пов’язати з “диверсіями” підводних мешканців Каспію. Мова йде про цілої популяції в десятки тисяч загадкових істот. Причому вона поширена по всьому світу – від Карибського моря до Карелії.

“Найбільше для вивчення каспійських русалок зробив Жак-Ів Кусто, – каже Аділь Корзабаєв. – У 1998 році цей легендарний дослідник на судні “Алсион” майже три місяці борознив Каспій. Він шукав саме русалок. Офіційно експедиція була оголошена невдалою, але один з його помічників розповів, що всі відеоматеріали про Каспії редагував особисто Кусто. Крім того, він взяв зі своєї команди клятву мовчання. Є відомості, що Жаку-Іву Кусто вдалося зафіксувати місцезнаходження підводного міста русалок. Щоб не піддавати ризику його мешканців, він вирішив промовчати про їх існування”.



Напад русалок почастішали в Азербайджані: причина – погана екологія Напад русалок почастішали в Азербайджані: причина – погана екологія Reviewed by Saha Garasimovich on 18:18:00 Rating: 5