Апокаліпсис відміняється. 25-річна студентка з Австралії придумала альтернативу антибіотикам

Малайзійка Шу Лам разом з колегами з університету Мельбурна розробила метод боротьби з супербактеріями, які успішно протистоять всім відомим антибіотикам. Можливо, це стане найбільшою революцією з часів відкриття пеніциліну.


Новий метод був поки випробуваний тільки на лабораторних мишах, але в перспективі він є рішенням проблеми супербактерій, проти яких безсилі сучасні антибіотики.

Наявність таких супербактерій в ООН вважають фундаментальною загрозою світовій охороні здоров'я. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я супербактерії щороку вбивають понад 700 тис. осіб. Згідно з деякими прогнозами, до 2050 року вони щорічно будуть ставати причиною понад 10 млн смертей.

У війні між бактеріями і антибіотиками поступово починають перемагати перші, констатують медики. Бактерії мутують і розвивають у себе стійкість до антибіотиків. І цей процес відбувається значно швидше, ніж протилежний процес пошуку нових антибіотиків.

25-летняя малазийская аспирантка, возможно, совершила исторический прорыв в медицине / Malaysian Mail

Однією з таких супербактерій є, приміром, метицилін-резистентний золотистий стафілокок, винний у багатьох внутрішньолікарняних інфекціях, що викликає сепсис і пневмонію. Медики побоюються, що скоро в список супербактерій можна буде віднести і гонорею, проти якої залишається все менше ефективних ліків.

У війні проти супербактерій не обійтися без суперзброї. Можливо, таке вдалося створити 25-річній аспірантці Мельбурнського університету Шу Лам.

Чарівна зірка

Малайзійська студентка аспірантури одного з провідних австралійських університетів розробила полімеризований пептид, який є структурою з повторюваних ланцюгів білків у формі зірки, який здатний вбивати шість різних супербактерій без антибіотиків, руйнуючи їх клітинні мембрани. Після цього бактерія гине.

Метод отримав назву SNAPP (структурно наноінженерні антимікробні пептидні полімери).

Робота Лам була опублікована в авторитетному виданні Nature Microbiology.

Багато експертів поквапилися назвати відкриття справжньою революцією, порівнянною з відкриттям антибіотиків. Деякі медики вважають, що розробка Шу Лам змінить вигляд сучасної медицини.

Звичайно, радіти ще рано – Лам випробувала свій метод на лабораторних мишах, і до експериментів з людьми поки ще далеко.

Але той факт, що її "зірки" працюють в лабораторії вже вселяє оптимізм. Особливо, якщо враховувати, що під час експериментів всі ворожі бактерії незмінно гинули. А їх наступні покоління не показували нових здібностей щодо протистояння білку, придуманому Лам.

На відміну від антибіотиків, які "отруюють" бактерії, часто попутно атакуючи сусідні здорові клітини, полімерні пептиди Лам не завдають шкоди організму. Вони безпосередньо атакують саме бактерії, проникаючи в них і дестабілізують їх клітинні мембрани.

"Пептиди виявилися ефективними для знищення будь-яких бактеріальних інфекцій в організмі, – розповідає Лам. – Зокрема й для тих, які раніше показували стійкість до антибіотиків. При цьому пептиди не токсичні, і не завдають шкоди організму".

Суть в тому, що ці пептиди настільки великі (до 10 нм в діаметрі), що просто не можуть проникати в здорові клітини організму, підкреслює науковий керівник Лам, Грег Кіяо. Це докорінно відрізняє розробку Лам від інших попередніх експериментів у цьому напрямі.

Лам – не перша, хто намагалася використовувати пептиди для боротьби з супербактеріями, але перш за все експерименти виявлялися невдалими через побічні ефекти для організму пацієнта.

Нова ера?

Результати, отримані в лабораторії, дозволяють зробити висновок про те, що пептиди Лам діють більш ефективно і вибірково, ніж всі відомі засоби проти бактерій, каже Сиріл Бойєр з університету Південного Уельсу в Австралії. Але, за її словами, радіти рано, оскільки попереду довгі роки клінічних випробувань.

Бойєр вважає, що Лам вдалося створити свій дивовижний метод завдяки нестандартному мисленню. В той час, як більшість досліджень у цій сфері присвячені створенню нових антибіотиків, Лам обрала зовсім інший шлях, констатує Бойєр, і він може привести людство в еру "пост-антибіотиків".

Чрезмерное увлечение антибиотиками привело человечество к медицинскому кризису - бактерии и вирусы научились противостоять антибиотикам и теперь убивают сотни тысяч лдей ежегодно

Надмірне захоплення антибіотиками привело людство до медичної кризи – бактерії навчилися протистояти антибіотикам і тепер вбивають сотні тисяч людей щорічно

Про настання цієї ери давно мріють медики, що все частіше стикаються з супербактеріями. Їх появі людство зобов'язане своїм надмірним захопленням антибіотиками. Їх використання буквально для кожного "апчхи" призвело до появи штамів, стійких до будь-яких ліків.

Свою лепту внесли й інші суперечливі рішення, наприклад, антибактеріальне мило. Воно мало ефективне для боротьби з бактеріями, але допомагає останнім ставати більш стійкими проти ліків. Влада США тільки зараз усвідомила проблему і вимагає прибрати з ринку всі сорти мила з такими властивостями.

Про цю небезпеку попереджав ще першовідкривач найпершого антибіотика пеніциліну Олександр Флемінг.

У своїй промові на церемонії вручення Нобелівської премії в 1945 році він зокрема говорив: "Існує небезпека, що необізнана людина може приймати антибіотики занадто часто і в неправильних дозах. Як наслідок, бактерії в його організмі можуть у певний момент зіткнутися з недостатньо високою концентрацією антибіотиків. Це дасть можливість бактеріям виробити стійкість до них".

Людство не послухалося Флемінга. У результаті щорічно гине понад 700 тис. осіб.

Жахливість ситуації в тому, що майже третина від усіх жертв супербактерій – новонароджені немовлята.

До 2050 року щорічний рівень смертності від супербактерій може скласти 10 млн осіб, а загальний збиток для економіки може перевищити $100 трлн. Експерти називають цю проблему в медицині "цунамі уповільненої дії".


Апокаліпсис відміняється. 25-річна студентка з Австралії придумала альтернативу антибіотикам Апокаліпсис відміняється. 25-річна студентка з Австралії придумала альтернативу антибіотикам Reviewed by Василь Іваночко on 22:25:00 Rating: 5