Чи варто вірити в прикмети?

Диявольське число, чорна кішка, розбите дзеркало, зустріч з жінкою з порожнім відром - продовжувати «чорний список» можна дуже довго - це таємничі містичні правила, що лякають нас і застерігають від небезпеки. У чому ж їх секрет, чому на деяких людей вони діють, а на інших ні? Чи варто взагалі вірити в прикмети?


«Прикмети - це символи, які в повсякденному житті ми використовуємо для прогнозування майбутніх подій або пояснення минулих», - каже лікар-психоаналітик Ігор В'ячеславович Лях. - Всі прикмети умовно можна розділити на дві категорії: загальноприйняті, наприклад, чорна кішка або число 13, і індивідуальні - ті, які поширюються тільки на конкретну людину - сукню, що приносить невдачу, і т.д. Складно сказати, коли вперше з'явилися прикмети, але можна з упевненістю стверджувати, що їх кількість... незмінно збільшується! Цей факт різко суперечить твердженням, що з розвитком цивілізації і науки люди стають більш раціональними і не звертають уваги на такі дрібниці, як чорна кішка, яка перебігла дорогу. Ми пам'ятаємо прикмети, про які розповідали нам наші бабусі, і придумуємо нові, характерні для нашого часу. Досить часто вони не збігаються з об'єктивною реальністю, а часом і зовсім відбувається щось прямо протилежне тому, що обіцяла прикмета. Однак багато людей, як і раніше, в них беззастережно вірять».

Вони - наше спасіння?

Прикмети - це своєрідна несвідома психологічна спроба підготуватись до неприємностей. Адже народна мудрість говорить: «Попереджений - значить, озброєний». Не секрет, що свої прикмети є у льотчиків, спортсменів і лікарів. Вважається, що сидіти на столі в лікарні - до небіжчика, а якщо у актора текст ролі впав на підлогу, то він повинен обов'язково сісти на нього, а потім піднятися - інакше гра буде погана. У льотчиків вважається поганим знаком фотографуватися перед польотом. Для моряків погана прикмета показувати пальцем на небо. Це загрожує штормом або повним штилем. А пожежні кажуть, мовляв, якщо під час чергування почистити черевики, то обов'язково надійде виклик на пожежу.

Не варто дивуватися, що багато прикмет досить часто збуваються, адже в більшості в них присутнє раціональне зерно - це своєрідні «правила безпеки» психологічного або фізичного рівня. Кажуть, наприклад, не можна дивитися в розбите дзеркало. І це правильно: брати в руки осколок просто небезпечно, адже можна порізатись об гострі краї! А ось постукуючи по дерев'яній поверхні або утримуючи в кишені дулю, ми намагаємося убезпечити себе, запобігти невдачам і так далі, тобто містична проблема набуває містичне рішення. Слідуючи численним прикметам, люди намагаються впливати на процеси, впливати на які на практичному рівні складно або взагалі неможливо.

Однак якщо ви починаєте бачити навколо себе величезну кількість «поганих прикмет», це свідчить про наявність внутрішнього конфлікту і негативних очікувань. У такому випадку має сенс звернутись за консультацією до психолога і дізнатися, з чим це пов'язано.

Достовірно не відомо, чи стало більше грошей у тих, хто часто проїжджає під мостом, коли по ньому їде поїзд, але прикмети дуже давно увійшли в наше життя і щосили керують ним. Вони - відображення внутрішнього світу людини, і якщо в певний момент ви повністю перекладаєте відповідальність за свій вибір на відгомони «народної мудрості», то слід серйозно задуматися про те, що ж у вашому житті не так. Вірити чи не вірити в прикмети залежить від індивідуального вибору кожного, але психологи та екстрасенси сходяться тут в одному - тільки в хороше варто вірити до глибини душі!

Це варто знати!

* Щастя чекає наречену, яка виходить заміж в старому взутті.

Практичний сенс: Навіщо нареченій, якій доведеться довго залишатися на ногах, зустрічаючи гостей і потім танцюючи до ночі, криваві мозолі від нового взуття?

* Якщо перед РАГСом наречений і наречена з'їдять шоколадку, поламавши її навпіл, то життя буде солодким.

Практичний сенс: Насправді солодке просто допомагає розслабитися і зняти хвилювання перед церемонією.
* Вітатися і прощатися на порозі - до сварки.

Глибинне значення цієї прикмети сходить до особливої ролі порога в домі - містичного кордону між зовнішнім світом і житлом.
Практичний сенс: не можна вітатися, якщо не запросив людину увійти, або прощатися, коли гість уже майже вийшов. Тобто йдеться про елементарні правила пристойності.

* Гроші, знайдені на вулицях, а особливо на перехрестях, можуть виявитися заговорені.

Практичний сенс: будь-які «шалені» гроші - палиця з двома кінцями, річ досить небезпечна. Наприклад, в Японії ніхто і ніколи не піднімає загублений гаманець, вважаючи, що в якості розплати за такий подарунок доля незабаром відбере щось більш цінне. Наші пращури радили витратити знайдені гроші на добрі справи: роздати жебракам, допомогти хворим.

Чи варто вірити в прикмети? Чи варто вірити в прикмети? Reviewed by Saha Garasimovich on 12:42:00 Rating: 5