Клітини раку можуть "прокидатися" через десятиліття - науковці

Клітини раку крові можуть уникати загибелі, лігши спати, - іноді на десятиліття


Науковці кажуть, що виявили докази того, що ракові клітини можуть "спати" і таким чином уникати наслідків хіміотерапії, а потім знову "прокидатися".

За словами вчених з Інституту досліджень раку, це відкриття може пояснювати, чому деякі види раку повертаються через багато років після того, як людина, здавалося, вилікувалася.

Дослідники проаналізували історію хвороби пацієнта, у якого лейкоз повернувся після 20 років ремісії.

Отримані результати можуть допомогти лікарям виявити ці клітини, що "сплять", "розбудити" їх і вбити.
"Хитрі" клітини

Дослідження, опубліковане в журналі "Лейкемія" (Leukemia), виявило, що ракові клітини, які "прокинулися" у пацієнта через два десятиліття, були схожі на групу ракових клітин, які були у нього до ремісії.

Коли пацієнту було чотири роки і в нього діагностували рідкісну форму лейкемії, у нього взяли зразки крові й кісткового мозку. Потім їх порівняли зі зразками, взятими, коли хвороба повернулося до чоловіка у 25 років.

На думку науковців, ці клітини могли вижити, бо росли набагато повільніше, ніж інші ракові клітини, а хіміотерапія атакує ті клітини, які швидко діляться.

Відкриття показало "хитрість" ракових клітин, каже керівник дослідження професор Мел Грівз, директор Центру еволюції і раку в Інституті досліджень раку в Лондоні.

"У майбутньому ми, можливо, зможемо прискорити ріст цих передракових клітин, щоб їх можна було виявити і вбити за допомогою хіміотерапії, зменшивши ризик рецидиву", - каже він.

Клітини раку можуть "прокидатися" через десятиліття - науковці Клітини раку можуть "прокидатися" через десятиліття - науковці Reviewed by Василь Іваночко on 17:30:00 Rating: 5