Чому не можна фотографувати сплячих?

У наш час фотоапарат є майже в кожній родині. Він допомагає зберегти в пам’яті різні моменти життя: Новий Рік з близькими родичами, власний день народження, зустріч з друзями, фотосесія з коханим або коханою. Та хіба мало приводів для фото!? Але є ситуації, в яких фотоапарат краще все-таки відкласти в сторону. Одна з них пов’язана зі сном людини. Багато людей задаються питанням: «Можна чи не можна фотографувати сплячих людей?».


З появою фотоапаратів з’явилося марновірство про те, що не можна фотографувати сплячої людини. Причини цього можна знайти в історії.

По-перше, заборона на фото сплячої людини пов’язаний з його станом сну. Наші предки вірили, що коли людина спить душа покидає тіло, а він у цей час перебуває в дуже розслабленому і вразливому стані. Якщо його випадково і різко розбудити, то душа не встигне повернутися в тіло, і людина більше ніколи не прокинеться. Що стосується фотоапарата, то сплячої людини може розбудити його клацання або спалах. Від несподіванки він може прокинутися і злякатися. А наслідок — як мінімум страх перед темрявою і заїкання. Крім того, спалах може відлякати Ангела-Хоронителя, і він ніколи більше не зможе берегти сон людини.


друге, малюнок зберігає велику кількість різної інформації про те, хто на ній зображений. Вона може розповісти про його минуле і майбутнє і відобразити біополе людини. Таким чином, фотографія може серйозно вплинути на його життя і долю, якщо потрапить в нехороші руки. Чаклуни здатні нашкодити людині і навести на нього порчу, якщо отримають його фотографію від недоброзичливця. А так як під час сну людина знаходиться в найбільш відкритому стані, то це ще більше полегшує завдання чаклуна. Тому слід не тільки не фотографувати людини в сплячому стані, а й берегти інші фотографії від сторонніх людей.

Особливо це стосується дітей. Але ж так приємно їх фотографувати, особливо, коли вони ще зовсім крихітки! Потрібно пам’ятати про те, що чим молодша дитина, тим слабкіше його захист і тим більше він уразливий перед зовнішнім середовищем. Тому, якщо вірити першому і другому припущенням, сплячих дітей не можна фотографувати.

третє, повір’я могло з’явитися у зв’язку з певним обрядом, який в давнину проводили люди. Цей обряд заключалсятом, що померлої людини одягали в святковий одяг і фотографували з родичами в звичайних домашніх ситуаціях: обід, посиденьки в колі сім’ї і т.д. Таким чином, людина виглядав живим, і здавалося, що він просто заснув або закрив очі в момент клацання фотоапарата. Ці фотографії родичі дбайливо зберігали в якості розради від смерті близьких. Коли людина спить, у нього закриті очі, і зовні він нагадує померлого. Це ще одна причина, по якій сплячих людей краще не фотографувати.

Можливо, якесь із припущень правдиво. Кожен вирішує для себе сам, чи варто прислухатися до цих повір’ями. Можливо, перекази про те, що сплячої людини не можна фотографувати, пов’язані з первісним страхом перед фотоапаратом. Адже спочатку він був великих розмірів і чорного кольору. Додайте до цього його здатність в одну мить в точності запам’ятовувати простір перед собой.В підсумку можна зробити висновок, що він цілком міг налякати багатьох людей, які й породили вірування в те, що фотографувати сплячих людей не можна.

У будь-якому випадку, навіть якщо Ви не вірите в перекази, пам’ятайте про те, що не можна фотографіроватьспящего людини без його згоди за нормами етики і закону. Фотографії людини — одна зі складових його приватного життя, яка регулюється Конституцією РФ (ст. 24 Конституції РФ) і Кримінальним кодексом РФ (ст. 130 КК РФ).

Чому не можна фотографувати сплячих? Чому не можна фотографувати сплячих? Reviewed by Василь Іваночко on 19:39:00 Rating: 5