Як вберегтися від інсульту та інфаркту: поради лікаря

25 вересня – Всесвітній день серця. Мешканцям різних куточків планети нагадують: серцево-судинні захворювання щороку забирають найбільше життів. Часто винні в трагедії самі люди: куріння та надмірне вживання алкоголю, пристрасть до жирної їжі, малорухомий спосіб життя, хронічний стрес – головні вороги «двигуна» організму. Як уникнути інфаркту та інсульту, розповіла головний позаштатний спеціаліст з кардіології департаменту охорони здоров’я ОДА Алла Гуленко.


«Причина понад 67% смертей українців - серцево-судинні захворювання. Це вдвічі більше, ніж в середньому по Європі. Гіпертонією хворіє третина населення Дніпропетровщини, - повідомила сумну статистику Алла Гуленко. – Інфаркт та інсульт – це не лише страждання пацієнта, а й дороговартісне лікування. Тільки за допомогою профілактики можна уникнути цієї катастрофи».

Є декілька факторів ризику, які призводять до розвитку серцево-судинних захворювань, зазначила лікар. Перший з них – це малорухомий спосіб життя. 

«Доведено, що для профілактики інфаркту та інсульту не потрібні фітнес і важка атлетика. Досить 45 хвилин звичайної ходьби щодня», - розповіла Алла Гуленко.

Ще один негативний фактор - зайва вага. В зоні ризику – чоловіки з окружністю талії, більшою за 94 сантиметрів, жінки – більшою за 80 сантиметрів. Шкодить серцю неправильне харчування. Особливо – вживання великої кількості тваринних жирів. Щоб вберегти здоров’я, слід їсти більше овочів, фруктів, пісного м'яса, риби. Важливо слідкувати за своїм рівнем холестерину.

Вкрай негативно на серце впливає надмірне вживання алкоголю та куріння. Кожна сигарета підвищує артеріальний тиск, це може призвести до інфаркту. Те ж саме стосується хронічного стресу. Він знижує імунітет, викликає тривалий спазм судин і призводить до інфаркту. Цю хворобу можуть «заробити» навіть молоді люди, які весь час перебувають в напрузі.

В зоні ризику – хворі на цукровий діабет. Уважнішими до власного здоров’я мають бути чоловіки – вони страждають на ішемічну хворобу частіше за жінок. Те ж саме стосується людей, старших за 60 років, і тих, хто має генетичну схильність до серцево-судинних захворювань. 

Як вберегтися від інсульту та інфаркту: поради лікаря Як вберегтися від інсульту та інфаркту: поради лікаря Reviewed by Василь Іваночко on 18:47:00 Rating: 5