Дієтотерапія при постхолецистектомічному синдромі

Навіть в разі сприятливого перебігу післяопераційного періоду всім хворим після видалення жовчного міхура необхідно лікувальне харчування. Протягом 1,5-2 місяців вони повинні дотримуватися дієти, відповідної столу № 5а (за Певзнером). Якщо ж у пацієнтів підозрюється або діагностується постхолецистектомічний синдром, то їм більше підходить дієта №5щ. Вона дещо відрізняється за хімічним складом, так як містить від 90 до 100 г білків, менше жирів (50 - 60 г) з виключенням не тільки тваринних жирів, але і олій. Обмеження рослинних жирів доцільно для ослаблення жовчовиділення. Зміст вуглеводів знижено до 250 - 300 г за рахунок скасування цукру і солодких страв. Добова енергоємність даної дієти теж невисока (2000 - 2100 ккал). Тому, в разі низької ваги, пацієнтам необхідно додаткове введення білкових продуктів або спеціальних лікувальних ентеральних сумішей, що є в аптеках.


Їсти рекомендується кожні 4 години, така частота прийому дозволеної їжі сприятиме більш рівномірному навантаженні на систему травлення. З раціону повинні бути усунені або істотно зменшені продукти з високим вмістом холестерину (свинина, баранина, жирні молочні продукти, яєчний жовток і ін.), Так як операція не змінює хімічний склад жовчі з неї, як і раніше можуть утворюватися нові камені (особливо в перший рік після хірургічного втручання). Решта- жири, їх слід розподілити рівномірно на всі прийоми їжі і перемішувати їх з іншою їжею. Цей спосіб може запобігти болю і проносам. З метою профілактики зайвого газоутворення потрібно остерігатися продуктів з грубою клітковиною (свіжі овочі, ягоди, фрукти, висівки і ін.).

Дозволена їжа (відварне м'ясо, термічно оброблені фрукти і овочі) повинна неодмінно протиратися, нежирну рибу можна подавати шматком або в рубаною вигляді. Хворим рекомендуються овочеві пюре, різні суфле, протерті супи і киселі. Пшеничний хліб злегка підсушують. Холодні страви, які можуть спровокувати спастичні процеси (спазми) і викликати проноси, виключаються.

Дієтотерапія при постхолецистектомічному синдромі Дієтотерапія при постхолецистектомічному синдромі Reviewed by Василь Іваночко on 14:28:00 Rating: 5