Корупційна яма для аграрного ПДВ

На сьогоднішній день основну експортних продуктів України забезпечує аграрна галузь - це загальновідомий факт. Тому не дивно, що найбільше відшкодувань ПДВ при експорті отримують саме представники агропромислового комплексу. Тобто, вочевидь, саме у цьому секторі можна очікувати і найбільше зловживань.


Структура Державної фіскальної служби організована не вчора і сама машина відшкодування ПДВ за допомогою «відкатів» відпрацьована ще з часів Азарова.

Хочу наголосити, що порівнювати епоху Януковича-Азарова або Ющенка з часами, які наступили зараз - неправильно і недопустимо. Адже ми живемо в реаліях, коли за зміни в Україні віддали своє життя величезна кількість людей. І «гратися» на «відкатах» при експорті продукції є абсолютно неприпустимим.

Мали надію, що після Революції Гідності все мало б змінитися. Натомість, на сьогоднішній день, за часів керівництва Державною фіскальною службою Романа Насірова, система була удосконалена, запрацювавши у два етапи, але і натяку не має на відповідність тим очікуванням, які були після Майдану.

Що ж відбувається при відшкодуванні ПДВ за операції з сільськогосподарськими культурами? Перший етап - прийняття податкової декларації, фактично її затвердження на регіональному рівні та передача у центральний офіс. Система, яку розробила Державна фіскальна служба, налаштована таким чином, що на регіональному рівні вже залишається до 5% від загальної суми відшкодування.

Другий етап - попадання у реєстр, ну і фактично відшкодування. Реєстр заповнюється постійно, вручну, і аби опинитись в переліку тих, хто все ж таки отримає відшкодування, аграрним компаніям потрібно або мати неймовірне везіння, або домовлятись з тим, хто цей реєстр формує. Тут цифри різняться від 15 до 17% від суми, в залежності від регіону, клієнта і т.д. Неосяжне поле діяльності для величезної кількості посередників, які постійно ходять за клієнтами з аграрного сектору і пропонують свої «послуги»! А для тих, хто принципово платити не хоче - завжди є запасний варіант. Адже фірми, які перебувають у судових процедурах, взагалі ніякого відшкодування не отримують. Потрапити до списку таких компаній - справа одного дня і сильного бажання однієї посадової особи.... Керівники аграрних підприємств розуміють, про що я. І не тільки аграрних...

На сьогоднішній день аграрний сектор України на вищевказаних «операціях» при експорті більше ніж 15 млрд доларів фактично втрачає 20%, а це майже 3 млрд доларів, які йдуть в кишені чиновників та нечистих на руку ділків. А контроль за всією схемою знаходиться в руках керівництва Державної фіскальної служби.

Хто люди, які оббирають наших аграріїв і яка сила за ними стоїть - це вже інше питання. В час, коли переважна більшість українців живе у злиднях, дрібні фермери рахують кожну копійчину, аби просто вижити, хтось купує собі квартири у Лондоні або інших частинах світу, дорогі автомобілі, елітній відпочинок, яхти.

3 мільярди доларів... В перерахунку на гривні це трошки більше ніж річний бюджет Міністерства освіти! Невже безкарно можна отримувати такі прибутки, а "компетентні органи" постійно закриватимуть на це очі? Хто ж "кришує" цей "бізнес"? Що робить керівництво фіскальної служби такими недоторканними, адже обираючи аграрний сектор на цю баснословну суму експортного ПДВ, вони і досі залишаються на посаді?

Ці питання залишаються на сьогоднішній день відкритими. Я думаю, що відповіді на них мають дати і Президент і Генеральний прокурор.

Джерело
Корупційна яма для аграрного ПДВ Корупційна яма для аграрного ПДВ Reviewed by Василь Іваночко on 13:35:00 Rating: 5