Турчинов: У разі ескалації оголосимо мобілізацію

Мобілізація буде оголошена негайно, якщо ситуація на фронті різко загостриться.


Глава РНБО Олександр Турчинов заявляє про можливість нової хвилі мобілізації в разі погіршення ситуації в зоні АТО, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Раніше президент Петро Порошенко заявляв, що оголошення сьомої хвилі мобілізації буде залежати від ситуації на фронті.

"У разі серйозного загострення на фронті нова мобілізація буде оголошена негайно", - сказав Турчинов на презентації центру Інформування сектора безпеки і оборони в РНБО.

Він зазначив, що в країні два роки триває підвищення професіоналізації Збройних сил. За його словами, зокрема, з початку 2016 року кількість охочих проходити військову службу за контрактом збільшилась майже на 40%.

"Але в умовах протистояння з Російською Федерацією Україна не може відмовитися від призову. Потреба в підготовлених резервах занадто висока і є критичною для виживання нашої держави", - наголосив секретар РНБО.

Разом з тим, за його словами, за перше півріччя поточного року удвічі скоротилася кількість мобілізованих. "Уже в другому півріччі 2016 року мобілізовані повинні повертатися додому", - сказав Турчинов, додавши, що за необхідності нова, 7-а хвиля буде оголошена.

Крім того, Турчинов заявив про два можливі сценарії дій РФ щодо України - військовий і "гібридний".

За його словами, перший сценарій розвитку ситуації "найбільш небезпечний - військовий сценарій, а саме повномасштабна військова агресія, яка є найбільш проблемною і небезпечною для самого Кремля, але до здійснення якого РФ готується".

"Другий сценарій не менш небезпечний. Це сценарій так званий гібридний, який на сьогодні залишається найбільш ймовірним. Він передбачає продовження бойових дій малої інтенсивності на Донбасі, але не відкидає можливості локальних наступальних операцій російських регулярних та нерегулярних підрозділів, а також підривну діяльність в іншій частині країни", - наголосив секретар РНБО.

Як повідомляв Кореспондент.net, напередодні представники ДНР заявили про можливий початок повномасштабних військових дій на Донбасі, "якщо Київ продовжить обстріл".

Турчинов: У разі ескалації оголосимо мобілізацію Турчинов: У разі ескалації оголосимо мобілізацію Reviewed by Василь Іваночко on 14:16:00 Rating: 5