Що стоїть за останніми заявами, відмовами і погрозами Путіна?

Відмова президента РФ від зустрічі нормандської четвірки говорить про те, що в російських підходах щось змінюється, розмірковує в своєму блозі на "Новому часі" російський журналіст і військовий експерт Олексанлр Гольц.


Що ви думаєте про заяву ФСБ про спробу України вчинити теракти на території Криму?

Потрібно дочекатися, чим ФСБ підтвердить цю дику версію. Люди, які захоплені російськими спецслужбами і дають якісь свідчення, не жили на території України в замкнутому просторі. Картина почне прояснюватися після того, як будуть названі конкретні імена. Поки відомо лише одне ім'я – Євгена Панова, який, за повідомленнями ЗМІ, був шофером на Запорізькій АЕС, але ніяк не співробітником ГУР України. Разом з тим, залишається відкритим питання, як він потрапив на територію півострова.

Повинні бути приведені якісь докази. Підозрюю, що це може статися під час засідання Ради Безпеки ООН, яку збирається скликати Україна.

Як ви можете прокоментувати слова Путіна про відмову від зустрічі нормандської четвірки?

Зараз чимало пишуть про можливість військового загострення в російсько-українських відносинах, що саме по собі жахливо. Я у своїх коментарях завжди виходив з того, що Росія доклала великих зусиль, щоб вийти з міжнародної ізоляції, спричиненої українською кризою. Мінські угоди, мінський формат і нормандський формат – все це було спробою Росії вийти з ізоляції і скасувати санкції, що завдають істотної шкоди російській економіці, яка перебуває не в найкращому стані.

Досі мені здавалося, що Росія за загальною логікою не повинна якимись силовими діями перекреслити свої зусилля на цьому напрямку. Однак відмова Путіна від зустрічі нормандської четвірки говорить про те, що в російських підходах щось змінюється. І це тривожний сигнал.

Глава Кремля також пообіцяв, що Росія "повз таке проходити не буде". Це можна розцінювати як погрозу?

Звісно, це погроза. Як інакше це розцінювати? Поки що немає фактів, які говорять про те, що йдеться саме про військову загрозу. Але події весни 2014 року показали, що в російської армії є можливості до швидкого розгортання. Як відомо, російські з'єднання в рамках останніх рішень були присунуті до українського кордону. Поки мова йде про дивізії, які тільки формуються. Тобто, влітку 2016 року Росія воювати не збиралася. Але можливість для швидкого розгортання зберігається.

Що стоїть за останніми заявами, відмовами і погрозами Путіна? Що стоїть за останніми заявами, відмовами і погрозами Путіна? Reviewed by Василь Іваночко on 18:53:00 Rating: 5