5 незвичайних фактів про каву, яких ви не знали

Кава – дивовижний напій, який люблять пити люди в усьому світі. Багато хто не може почати свій день без чашки ранкової кави. Зрозуміло, є безліч розмов про шкоду кофеїну, про те, що кава зменшує кількість кальцію в кістках і негативно впливає на роботу серця, але також цей напій володіє і низкою корисних властивостей.


Зокрема, нещодавно дослідники виявили, що любителі кави менше схильні до суїциду, ніж ті, хто кави регулярно не вживає. Ризик спроби самогубства серед кавоманів знижений на 50% завдяки впливу кофеїну, оскільки він впливає на вироблення в організмі серотоніну і дофаміну – нейротрансмітерів, пов’язаних з емоціями.

Це не єдина корисна властивість кави – пропонуємо вашій увазі ще кілька фактів про даний напій.

1. Кава бадьорить тільки лінивих

Кава – відмінний стимул для тих, хто любить полінуватися. Для таких людей кава – чудовий стимулятор, а от трудоголікам вона у такій якості, навпаки, протипоказана, оскільки виробляє зворотний ефект.

Психолог Джей Хоcкінг прийшов до такого висновку, поставивши досліди на щурах. Як і люди, пацюки схильні шукати шляхи виходу з різних ситуацій і вирішувати завдання, з якими стикаються – наприклад, проходити лабіринт. Виявилося, що кофеїн в значній мірі знизив активність найбільш рухливих гризунів. Ті ж пацюки, які спочатку «лінувалися», після кофеїну починали вести себе активніше.

2. Кава допомагає від похмілля

Найбільш неприємним в похмілля є головний біль – найсильніші мігрені можуть повністю отруїти настрій і не дати зосередитися на роботі. На жаль, позбутися похмільної мігрені часом важко навіть за допомогою анальгетиків.

Однак від похмільного головного болю чудово допомагає кава. Больові відчуття утворюються через утворення в організмі ацетату під впливом етанолу. Кава ж допомагає заблокувати перетворення ацетальдегіду в ацетат і, як наслідок, позбутися від болю. Тільки не варто занадто захоплюватися таким методом лікування – для людини з середньою масою тіла достатньо чашки кави об’ємом 100-150 мл.

3. З кави можна заварювати чай

Смак напою з листя кавового дерева не менше цікавий, ніж смак напою з його зерен. Чай, який можна заварювати з листя кави, не такий міцний, як безпосередньо кави, зате володіє насиченим смаком без звичайної чайної гіркуватості.

Більше того, кавовий чай містить менше кофеїну і більше антиоксидантів, ніж звичайний чорний чай, а також знижує ризик діабету і хвороб серця завдяки високому рівню особливих сполук, що містяться в ньому.

4. Каву можна просто вдихати

Спеціально для людей, які не уявляють своє життя без кофеїну, але з якихось причин не можуть регулярно пити каву, був розроблений портативний інгалятор «AeroShot», який виглядає як пластиковий циліндр розміром з мисливський патрон. У кожному такому пристрої міститься 100 мг кофеїну. По суті, це безкалорійна альтернатива кави та іншим енергетикам.

5. Безпечна доза кофеїну – 400 мг на день

Кожна людина реагує на кофеїн по-своєму в залежності від свого метаболізму. Давно встановлено, що зловживання кави може негативно позначитися на здоров’ї, і безпечна доза кофеїну для кожної людини індивідуальна і залежить як від фізіології, так і від способу споживання речовини.

За даними досліджень 2003-го року, безпечна доза кофеїну для дорослої здорової людини – 400 мг на день (приблизно 500 мг кави). Велика доза може викликати проблеми з серцем або негативні зміни настрою.

5 незвичайних фактів про каву, яких ви не знали 5 незвичайних фактів про каву, яких ви не знали Reviewed by Василь Іваночко on 15:50:00 Rating: 5