Ікона на Тернопільщині зцілює, умиротворяє і позбавляє від бід

Старовинна Запрестольна ікона Божої Матері «Неутомима поміч», яка знаходиться у сільському храмі Успення Пресвятої Богородиці в селі Угрині на Чортківщині,  наділена чудесною силою зцілення, умиротворення і позбавлення від усіх бід.


Сюди звідусіль їдуть люди в надії прикластися до її святого лику і вимолити для себе Божу милість.

Історія її появи в Угрині оповита легендою. Переповідають, що ще у 16 столітті на горі між Угринем і Чортковом пастухи побачили на дошці, якою накривали криницю, відбиток Божої Матері з Ісусом на руках. Про цю радісну  знахідку звістили людям, а оскільки криниця знаходилась  ближче до Чорткова, то вірні з чортківської церкви забрали Образ до себе. Та сталося диво: на ранок Святий Образ знову був на криниці, і так повторювалось декілька разів. Тоді всі зрозуміли: Матір Божа «вибрала» Угринь. Парафіяни з Угриня з почестями забрали Образ до своєї церкви. З часом помітили, що Образ має чудодійну силу зцілення , тому він був коронований митрополитом Станіславівським ( Івано - Франківським ) Йосипом з назвою " Неутомима Поміч ".

Ікона з давніх-давен зберігалася у старих дерев`яних церквах, які згоріли. Однак, якимось дивом уцілів лише чудотворний образ. Пізніше, він зайняв місце у новозбудованому храмі Успення Пресвятої Богородиці, який закінчили будувати у 1870 році.

- Ікона Божої Матері є надзвичайно цінною, розповідає настоятель місцевого храму отець Микола Ференц. – Ісусик тут зображений у вигляді старця, а це якраз почерк давніх іконописців. Коли я прийшов сюди на парафію, старожили розповідали мені, що польські фахівці хотіли реставрувати Образ, бо лики святих дуже потемніли від часу. Однак жодна фарба не підходила, тому усе залишили як є. І ось декілька років тому сталося диво, ми з парафіянами зауважили, що Ікона дивним чином сама по собі світліє. Особливо це спостерігаємо на Великдень. Чи то не Боже провидіння?

Отець Микола каже, що прикластися до Ікони приїздять люди з усієї України. Майже щотижня телефонують і запитують про розклад Богослужінь. А буває, що й у нагальних випадках доводиться відкривати церкву, коли хтось дуже потребує Божої помочі.

Сільський храм в Угрині – то є справжня окраса Чортківського краю. Стоїть він на узвиссі й упирається у небо хрестами і банями. Довкола – чудові природні краєвиди.      

 Неподалік храму знаходиться скорботне місце. Старші люди пригадують: на тутешній горі радянські кати жорстоко закатували священика. 7 липня 1941 року  енкаведисти йшли із Чорткова і вели  через село Угринь людей із Чортківської тюрми до мыста Умань, де потім їх розстріляли. У селі вони побачили сільського священика о. Антона Ричаківського і силою забрали із собою. Три дні шукали парафіяни священика і тільки на третій день побачили як над житом кружляють круки. Там лежав закатований отець.

Страшні мукиперетерпів о. Антон, але невидав нікого із патріотів України. Така от трагічна сторінка історії села.

В Угрині було  дуже багато національно свідомих людей. Отець Микола пригадує, коли вперше прийшов на парафію, побачив над чудотворним Образом Тризуб. А часи були такі, що за це не лише до Сибіру можна було втрапити, але й життя позбутися. Але, мабуть, з Божим заступництвом, нічого страшного не сталося.

А потім з`явилася у церків ще одна Ікона.  Історія її появи – таємниця для жителів села. Це було у 1991 році. Отець Миколи прийшов на ранкове Богослужіння і побачив у церкві Образ Божої Матері з Ісусиком. Вона була дуже вишуканою і незвичною: виконана на жовтому полотні з дірочками, із вишитими довкола словами «Мати Неустаючої помочі не остав нас». Але звідки тут взялася і хто ж її приніс до храму? До сьогодні це залишається загадкою. Є версія, що то, можливо, хтось із селян переховував реліквію у себе вдома довгі роки, а тепер вирішив повернути. Настоятель храму почав цікавитись її походженням, вивчав різні джерела і знайшов цікаву легенду про те, що списана вона з Лику Богородиці самим апостолом Лукою. Можливо, історія її появи так і залишиться легендою, але незабаром сільські жителі зрозуміли, що знайдений Образ має теж чудодійну силу.

- Був у нашому селі період, коли ми мали багато самогубств серед людей, - розповідає о. Микола Ференц. – Якась пошесть пішла. Що ж робити? Взяли тоді Ікону і по домівках почали носити, молебні проводити. Обійшла вона кожну хату і знаєте, все припинилося. Тому я вірю в легенди і перекази старших людей. Захотілось мені віднайти те місце, де за переказами, об,явився Лик Матері Божої. Старенька жінка вказала місце і пригадала, що там дуже-дуже давно било джерело цілющої води. Ми почали копати у тому місці і таки натрапили на нього, а поблизу спорудили капличку.

З гордістю показує священник і церковну дзвінницю, унікальний дзвін з якої у час війни був схований селянами у землю. Часи йшли, люди вмирали. А коли хтось пригадав про той сховок, вже не було в кого запитати: куди ж саме його закопали? О. Микола привіз у село саперів і так віднайшли реліквію в землі. Тепер цей старовинний дзвін скликає людей на Богослужіння а його передзвін чути далеко за межами села.

 Прикладаючись до чудотворних Ікон у церкві Угриня, за допомогою щирої молитви можна випросити для себе і своєї родини Божу милість і ласку. Тому двері до храму тут завжди відкриті для вірних.

Ікона на Тернопільщині зцілює, умиротворяє і позбавляє від бід Ікона на Тернопільщині зцілює, умиротворяє і позбавляє від бід Reviewed by Василь Іваночко on 09:15:00 Rating: 5