Всупереч ідіотам

Одночасно з виходом США з Паризької кліматичної угоди з'явилися новини про найбільшу плавучу електростанцію в Китаї і Hyperloop в Голландії


Іншими словами, цього тижня світ знову довів, що як би ідіоти не старалися, все ж здоровий глузд без бою не здається.

1. Отже, Трамп знову показав своє нутро. США виходять з Паризької кліматичної угоди, яка була підписана в минулому році.

Це не означає, що ініціативі кінець. Європейці, наприклад, мають намір продовжувати боротьбу зі зміною клімату і без США.

Але всім зрозуміло, що без найбільшої промислової держави світу це буде складно.

Мотивація Трампа проста і зрозуміла. Найпростіше охарактеризувати її як "моя хата з краю".

Трамп ще під час передвиборної кампанії заявляв, що загроза глобального потепління є "помилковою", а спроби боротися з нею коштують американській економіці занадто дорого. Мовляв, нема чого змушувати американських платників податків брати на себе тягар через якісь там кілька зайвих градусів тепла в Антарктиці.

У той час, як інші світові лідери розуміють, що потрібно чимось жертвувати заради загального блага, Трампа хвилюють тільки внутрішньоамериканські питання.

Читайте також: США выходят из Парижских климатических соглашений. Зачем это Трампу?

2. Забавно, що комуністичний і тоталітарний Китай, який ще недавно був набагато більшим ворогом кліматичних угод, ніж американські реднеки, тепер рветься в лідери з екологічних рішень.

На цьому тижні запущена в роботу найбільша в світі плавуча сонячна електростанція біля міста Хуайнань. Станція потужністю 40 МВт запущена на озері, вода в якому забруднена після десятиліть видобутку вугілля, що раніше розташовувалися в цьому регіоні. Іншими словами, станція утилізує непридатну до будь-чого водойму.



Вода, до речі, покращує ККД сонячних панелей завдяки ефекту охолодження.

Електростанція може безперебійно забезпечувати енергією понад 100 тис. місцевих жителів.

3. В Голландії збудовано тестову ділянку для надшвидкісного потягу Hyperloop. Голландська компанія Hardt Global Mobility виграла конкурс на реалізацію проекту, який проводився американською компанією SpaceX.

Ідея поїзда Hyperloop, який буде пересуватися з високою швидкістю в вакуумному тунелі, що живиться електроенергією від сонячних панелей, належить Ілону Маску.

Її реалізацією займаються кілька компаній в різних країнах. Зокрема й сама SpaceX Маска, тільки не прямо, а ось так - шляхом фінансування підрядників-ентузіастів.

Голландці мають намір випробувати системи безпеки. А першу лінію Hyperloop між Амстердамом і Парижем планується запустити в 2021 році.

Загалом, світ не стоїть на місці. Нові технології, які дозволяють отримувати високу ефективність без шкоди для екології, поступово набувають все більшого поширення.

Всупереч ідіотам Всупереч ідіотам Reviewed by Ivan on 13:02:00 Rating: 5