19-річний хлопчисько поодинці боровся з колоною німецьких танків

Влітку 41-го ми не тільки відступали. 19-річний хлопець з Орла поодинці боровся з колоною німецьких танків


«Німці вперлися в нього, як у Брестську фортецю» 

Колі Сиротинину випало в 19 років оскаржити приказку «Один в полі не воїн». Але він не став легендою Великої Вітчизняної, як Олександр Матросов або Микола Гастелло.

Влітку 1941 року до білоруському містечку Кричеву проривалася 4-я танкова дивізія Хайнца Гудеріана, одного з найталановитіших німецьких генералів-танкістів. Частини 13-ї радянської армії відступали. Не відступав тільки навідник Микола Сиротинін - зовсім хлопчисько, невисокий, тихий, щупленький. 

Якщо вірити нарису в орловському збірнику «Добре ім'я», потрібно було прикрити відхід військ. «Тут залишаться дві людини з гарматою», - сказав командир батареї. Микола зголосився добровольцем. Другим залишився сам командир.

Вранці 17 липня на шосе здалася колона німецьких танків. 

- Коля зайняв позицію на пагорбі прямо на колгоспному полі. Гармата тонула у високій жита, зате йому добре видно шосе і міст через річечку Добрость, - розповідає Наталія Морозова, директор Кричевського краєзнавчого музею. 

Коли головний танк вийшов на міст, Коля першим же пострілом підбив його. Другим снарядом підпалив бронетранспортер, який замикав колону. 

Тут треба зупинитися. Тому що не зовсім зрозуміло досі, чому Коля залишився в полі один. Але версії є. У нього, мабуть, якраз і було завдання - створити на мосту «пробку», підбивши головний машину гітлерівців. Лейтенант біля мосту і коригував вогонь, а потім, мабуть, викликав на затор із німецьких танків вогонь іншої нашої артилерії. З-за ріки. Достовірно відомо, що лейтенанта поранили і потім він пішов у бік наших позицій. Є припущення, що і Коля повинен був відійти до своїх, виконавши завдання. Але у нього було 60 снарядів. І він залишився! 

Два танки спробували поцупити головний танк з мосту, але теж були підбиті. Броньована машина спробувала подолати річку Добрость не по мосту. Але загрузла в болотистому березі, де її знайшов черговий снаряд. Коля стріляв і стріляв, вибиваючи танк за танком 

Танки Гудеріана вперлися в Колю Сиротиніна, як в Брестську фортецю. Вже горіли 11 танків і 6 бронетранспортерів! Те, що більше половини з них спалив один Сиротинін, - точно (якісь дістала і артилерія через річки). Майже дві години цього дивного бою німці не могли зрозуміти, де окопалася російська батарея. А коли вийшли на Коліну позицію, у того залишилося всього три снаряди. Пропонували здатися. Коля відповів стріляниною по ним з карабіна.

Цей, останній, бій був недовгим 

«Все-таки він росіянин, чи потрібно таке поклоніння?» 

Ці слова обер-лейтенант 4-ї танкової дивізії Хенфельд записав у щоденнику: «17 липня 1941 року. Сокольничи, поблизу Кричева. Ввечері ховали невідомого російського солдата. Він один стояв біля гармати, довго розстрілював колону танків і піхоту, так і загинув. Всі дивувалися його хоробрості Оберст (полковник) перед могилою говорив, що якби всі солдати фюрера билися, як цей російський, то завоювали б увесь світ. Три рази стріляли залпами з гвинтівок. Все-таки він росіянин, чи потрібно таке поклоніння?» 

- У другій половині дня німці зібралися біля місця, де стояла гармата. Туди ж змусили прийти і нас, місцевих жителів, - згадує Вержбицкая. - Мені, як знає німецьку мову, головний німець з орденами наказав перекладати. Він сказав, що так солдат повинен захищати свою батьківщину - фатерлянду. Потім з кишені гімнастерки нашого вбитого солдата дістали медальйон із запискою, хто та звідки. Головний німець сказав мені: «Візьми і напиши рідним. Нехай мати знає, яким героєм був її син і він загинув». Я побоялася це зробити Тоді стояв у могилі і накрывавший радянської плащ-наметом тіло Сиротиніна німецький молодий офіцер вирвав у мене папірець і медальйон і щось грубо сказав. 

Гітлерівці ще довго після похорону стояли біля гармати і могили посеред колгоспного поля, не без захоплення підраховуючи постріли і попадання.

Як Коля Сиротинін опинився в братській могилі. 

Сьогодні в селі Сокольничи могили, в якій німці поховали Колю, немає. Через три роки після війни останки Коли перенесли в братську могилу, поле розорали і засіяли, гармату здали в брухт. Та й героєм його назвали лише через 19 років після подвигу. Причому навіть не Героєм Радянського Союзу він посмертно нагороджений орденом Вітчизняної війни I ступеня. 

Лише в 1960 році співробітники Центрального архіву Радянської армії розвідали всі подробиці подвигу. Пам'ятник герою теж поставили, але незграбний, з фальшивою гарматою і просто десь в стороні.

19-річний хлопчисько поодинці боровся з колоною німецьких танків 19-річний хлопчисько поодинці боровся з колоною німецьких танків Reviewed by Василь Іваночко on 20:35:00 Rating: 5